Blueleaf

Blueleaf

Egyes növényeknek erősebb a természetes ellenálló képességük a betegségekkel és kártevőkkel szemben, mint más növényeké. Rijk Zwaan fokozott figyelmet szentel az ilyen rezisztenciáknak. Az uborka esetében számos fajtát sikerült kiszelektálnunk ilyen természetes rezisztenciával. Ezeket a blueleaf logo alapján lehet megkülönböztetni.

Kékes-zöld lombozat

Néhány uborka fajtának sötét, kékeszöld színű levelei vannak. Ezek a levelek a normálisnál több klorofillt tartalmaznak. Egy blueleaf fajta:

  • több fényt nyel el és ezt erősebb növekedésre és jobb terméskötődésre fordítja
  • lassabban sárgul a levele, ami azt jelenti, hogy tovább marad termőképes még az uborka sárgalevelűség vírus (CYSDV) fertőzés esetén is
  • hatékonyan szállítódnak a tápanyagok a növény valamennyi részében, ez jobb termőképességhez és termésminőséghez vezet
  • ellenállóbbak a vírusokkal, gombabetegségekkel, pl. fuzárium vagy lisztharmat illetve kártevőkkel szemben, mint pl. üvegházi molytetű vagy tripsz.

Amellett, hogy a blueleaf uborka fajták jobban regenerálódnak a magas klorofill tartalom miatt, az alapvető rezisztenciákkal is rendelkeznek a betegségekkel és kártevőkkel szemben.

Termesztési időszakok és régiók

A sötétzöld lombozat segít a termelőnek a növényt hosszabb ideig egészségesen termesztésben tartani. Rijk Zwaan valamennyi termesztési időszakra és számos régióra nemesített blueleaf fajtákat, mind kígyóuborka, mind miniuborka típusban.

Bővebb információ a blueleafről