Bon Defense

A Bon Defense védelmet nyújt az uborka zöld enyhe tarkulás mozaik vírussal szemben (CGMMV).

Rijk Zwaan Bon Defense termékvonala olyan uborka fajtákat foglal magába, melyek ellenállóak az uborka zöld enyhe tarkulás mozaik vírussal szemben. Ez egy perzisztens vírus amely gyorsan és könnyen terjed. A rezisztens fajták komoly támogatást jelentenek a termelőknek a vírussal folytatott küzdelemben. A Bon Defense egyike Rijk Zwaan Defense termékcímkéinek.

Interested in Bon Defense Cucumber?

Please contact:
Heleen van Rijn-Wassenaar

Miért választják a termelők a Bon Defense fajtákat?

A Bon Defense minimálisra csökkenti az uborka állományok CGMMV vírussal történő megfertőződésének esélyét, ami jelentős előnyt jelent a termelőknek és ügyfeleiknek. A vírustünetek hiánya magasabb termésmennyiséget és jobb minőséget biztosít. Továbbá, a lényegesen alacsonyabb víruskoncentráció nagy mértékben csökkenti a vírusátvitelt. Ezeknek az előnyöknek köszönhetően a termelők  biztonságban vannak a termesztési ciklus során.

A Bon Defense előnyei

  • Nagyobb termésmennyiség
  • Jobb minőség
  • Alacsonyabb víruskoncentráció, ezáltal minimális esély a vírus átvitelére

Bon Defense uborka fajták

Egyre nagyobb számban találhatók meg szortimentünkben a CGMMV-rezisztens fajták. A Bon Defense uborka fajtákat a címke valamint a ’Bon’ kezdetű fajtanév is jelöli, (például Bonbon RZ, Bonera RZ).

CGMMV tünetek érzékeny és rezisztens fajták esetén

A CGMMV mechanikus úton,  vagyis eszközökkel, szerszámokkal vagy az állományban dolgozó emberek által terjed növényről növényre. Az érzékeny növények növekedése leáll és a fertőzést követően rövidesen elpusztulnak.

Ezzel ellentétben a rezisztens Bon Defense fajták egyáltalán nem, vagy alig mutatnak tüneteket, a növények növekedése folyamatos, mivel a rezisztencia csökkenti a vírus szaporodási sebességét. Továbbá az alacsony víruskoncentráció jelentősen lassítja a kórokozó átterjedését egyik növényről a másikra.

Egyértelmű különbségek a kísérletek során

Független fajtakísérletekben, amelyekben a Bonbon RZ-t - az egyik első Bon Defense fajtánkat – vizsgálták, a fertőzés szintje 95%-kal alacsonyabb volt az érzékeny fajtáénál. A kísérletben nyári és őszi termesztés során hasonlították össze a fajtákat Hollandiában. Széles körű kísérletek illetve sok év termesztési tapasztalata is megerősítette ezt.

A terjedés kockázatának minimalizálása

Bár a Bon Defense fajták ellenállók a CGMMV-vel szemben, nem teljesen immunisak. Ezért elengedhetetlen a megfelelő termesztési higiénia fenntartása a vírus terjedésének minimalizálása céljából, mivel a Bon Defense  fajták is hordozhatják a vírust és az átterjedhet más, érzékeny fajtákra.