BonDefense

BonDefense

Az uborka zöldfoltosság mozaik vírus (CGMMV) perzisztens vírus, amely könnyen és gyorsan terjed. Kevésbé érzékeny fajták képesek meggátolni a fertőzést. Rijk Zwaan kifejlesztette a rezisztenciát a CGMMV-vel szemben. Ez a rezisztencia egyre több RZ uborka fajtában található meg. Ezek a vetőmag csomagoláson megtalálható CGMMV logoról ismerhetők fel és tagjai a a BonDefense sorozatnak.

Magas fokú rezisztencia

A BonDefense uborka fajták magas fokú ellenállósággal rendelkeznek az uborka zöldfoltosság mozaik vírussal szemben. A fertőzés tünetei minimális mértékben vagy egyáltalán nem jelennek meg a levélen és/vagy a termésen. Továbbá, a magas fokú rezisztenciával rendelkező fajták estében a vírus sokkal lassabban szaporodik, mint az érzékeny fajtákban. Független vizsgálatok kimutatták, hogy 40 hét után a fertőzés szintje kb. 95%-kal kisebb egy BonDefense fajtában, pl. a Bonbon RZ-ben, mint egy érzékeny fajtában. A termesztési gyakorlatban is hasonló eredmények állapíthatók meg.

Gyakorlati előnyök

A vírustünetek hiánya a BonDefense uborkákban illetve a kórokozó lassabb terjedése jelentős előnyökkel szolgál a termelők számára. A hagyományos fajtákkal összehasonlítva a BonDefense fajták :

  • nagyobb termőképességűek
  • jobb a termés minősége
  • alacsonyabb a vírus koncentrációja a növényben
  • lassabb a terjedése egyik növényről a másikra

Termesztés-higiénia

A BonDefense fajták rezisztensek a CGMMV vírusra, de nem immunisak vele szemben. Ezért továbbra is alapvetően fontos a termesztés-higiénia, mivel ezzel minimalizálható a vírus terjedése. A higiénia azért is fontos, hogy más termelőnél történő illetve a későbbi termesztési periódusokban fellépő fertőzést meg lehessen akadályozni. Egy tünetmentes, CGMMV-rezisztens növényben jelen lehet a kórokozó és átterjedhet érzékeny fajtákra. Rijk Zwaan továbbra is nagy erőkkel dolgozik CGMMV ellenálló uborka fajták nemesítésén, hogy lehetővé váljon az egész éves termesztés BonDefense fajtákkal.

Bővebb információ a BonDefense uborkáról