04 júl 2018

Új saláta peronoszpóra törzseket vettek hivatalos nyilvántartásba: Bl:34EU és Bl:35EU

A Bl:34EU rasszt 2015-ben Belgiumban mutatták ki először és azóta számos európai országban felbukkant. A Bl:35EU-t pedig Franciaországan azonosították először, ugyancsak 2015-ben, azóta pedig előfordult Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Angliában is.

IBEB

A Nemzetközi Saláta Peronoszpóra Értékelő Szervezet (International Bremia Evaluation Board, IBEB) amarikai, holland és francia saláta nemesítő cégek valamint a kaliforniai Davis Egyetem, a holland veőmag minősítő szervezet (Naktuinbouw) és a francia vetőmag ellenőrző szervezet (GEVES)  közös szakmai kezdeményezése. Feladata a saláta peronoszpóra kórokozó új törzseinek azonosítása – melyek komoly fenyegetést jelentenek az európai és amerikai saláta termesztés számára-, valamint az egységes kommunikáció elősegítése a termelőkkel a nyilvántartott törzsekkel kapcsolatban. Az azonosítást és nyilvántartásba vételt a regionális IBEB bizottságok végzik minden földrészen.

 

Integrált rezisztencia menedszment

Rijk Zwaan saláta szortimentjében számos fajta van, melyek ellenállók a Bl:34EU és Bl:35EU törzsekkel, valamint számos egyéb rasszal, illetve lokálisan előforduló változatokkal szemben. A legfrissebb információkkal kapcsolatban kérjük keresse helyi Rijk Zwaan képviselőjét!

Rijk Zwaan integrált megközelítést javasol partnereinek a kórokozó problémával kapcsolatban – ennek fontos részét képezi a rezisztens fajták termesztése, de a növényvédő szerek okszerű használata, illetve a termesztés-higiéniai intézkedések is lényegesek a kórokozó terjedésének megakadályozására. A megfelelő higiéniai protokoll, például a fertőzött növényi részek illetve bármilyen egyéb növényi maradvány eltávolítása a területről nagymértékben gátolja a fertőzés tovább terjedését.