31 márc 2016

Új spenót peronoszpóra törzset regisztráltak hivatalosan: Pfs 16

Az IWGP (International Working Group Peronospora = Nemzetközi Peronoszpóra Munkacsoport) úgy döntött, hogy a Pfs UA1519B törzset (Peronospora farinosa f.sp. spinaciae) hivatalosan nyilvántartásba veszi Pfs 16 megjelöléssel. A törzset számos alkalommal kimutatták 2015 folyamán az USA-ban, más országokban eddig még nem fordult elő.

Resistant to this new race of downy mildew

Rijk Zwaan szortimentjében számos fajta van, amely rendelkezik rezisztenciával az új peronoszpóra törzzsel szemben. Viszont jelen pillanatban nincs olyan kereskedelmi forgalomban levő fajta, amely teljes és magas fokú Pfs 1-16 ellenállósággal bír. Rijk Zwaan szortimentjében mindazonáltal találhatók fajták, melyek magas fokú és mérsékelt rezisztenciaszint kombinációjával ellenállósággal rendelkeznek mind a 16 törzzsel szemben.

Mivel az új rassz az USA-n kívül eddig nem fordult elő, Pfs 1-15 ellenállósággal rendelkező fajtáink továbbra is ajánlhatók termesztésre ezeken a területeken.

A jelen híradásból is kiderül, hogy a spenót-peronoszpóra helyzet igen összetett. Ezért javasoljuk, hogy mindenképpen konzultáljon Rijk Zwaan specialistájával az Ön területére optimális fajtaválasztással kapcsolatban.

Spinach field of Rijk Zwaan in Poland