25 máj 2018

Új spenót peronoszpóra törzset regisztráltak: Pfs 17

Az IWGP (Nemzetközi Spenót Peronoszpóra Munkacsoport) a spenót peronoszpóra új törzsét vette hivatalosan nyilvántartásba Pfs:17 megjelöléssel

Az új spenót peronoszpóra törzsről

A spenót peronoszpóra (Peronospora farinosa  f.sp. spinaciae = P. effusa)  új patogén törzsét  2014-ben izolálták először az arizonai Yumában (USA) és képes volt áttörni fontos spenót fajták ismert rezisztenciáit.

IWGP

Az IWGP hollandiai székhelyű, a Plantum által vezetett munkacsoport, melyet  a nagy nemzetközi vetőmagcégek képviselői, kutató intézetek szakemberei illetve a Naktuinbouw munkatársai alkotnak.
Az IWGP folyamatosan figyelemmel kíséri a kórokozó új törzseinek megjelenését és egyértelmű kommunikációt folytat az ismert rezisztenciákat áttörő rasszokkal kapcsolatban.
Megkülönböztető patogén-sorok használatával a  tagok figyelemmel kísérik a fertőzések terjedését illetve az új törzsek megjelenését.
A kutatásokról további részletek találhatók a Plantum honlapján is.

 

Integrált rezisztencia-menedzsment

Rijk Zwaan nemesítési programja számos olyan fajtát foglal magában, amelyek rezisztensek a Pfs :17 törzzsel szemben, illetve más hivatalos, valamint néha helyi jelentőségű rasszokkal szemben is ellenállóak. A legfrissebb információkkal kapcsolatosan javasoljuk, hogy keresse helyi Rijk Zwaan képviselőjét.

A Pfs:17 jelenleg csak Az USA-ban és Európában fordul elő.

Egy új kórokozó törzs nyilvántartásba vétele egyúttal emlékeztetőül is szolgál arra, hogy habár a Rijk Zwaan mint nemesítő cég törekszik arra, hogy  a termelőket a lehető legszélesebb körű rezisztenciával rendelkező fajtákkal lássa el, ez nem jelent mindig 100%-os biztonságot a kórokozókkal szemben.

Rijk Zwaan a rezisztencia-menedzsment integrált módszerét javasolja a termelőknek: ennek meghatározó eleme a rezisztens fajták termelése, de a növényvédelem és a termesztés-higiéniai intézkedések is nagyon fontosak az új peronoszpóra törzsek kifejlődésének meggátlására. A szabályszerű intézkedések, mint a növénymaradványok és fertőzött növények eltávolítása, jelentősen csökkenti a spenót peronoszpóra további terjedését.