30 ápr 2021

Újabb spenót peronoszpóra törzseket vettek nyilvántartásba

A Nemzetközi Spenót Peronoszpóra Munkacsoport (IWGP) a spenót peronoszpóra kórokozójának (Peronospora effusa) két újabb törzsét azonosította hivatalosan. Az Európában megtalált rasszt Pe:18, az USA-ban izolált változatot pedig Pe:19 kóddal vették nyilvántartásba. Rijk Zwaan spenót szortimentjében számos fajta rendelkezik a fenti törzsekkel szembeni ellenállósággal.

Mindkét rassz komoly fenyegetést jelent a spenót szektor számára az egész világon, ezért fontos a velük szembeni ellenállóság. „Zöldség nemesítő vállalatként büszkék vagyunk arra, hogy rezisztens fajtáink révén megoldást tudunk kínálni a spenót termelőknek világszerte a kórokozó okozta problémára” - jelentette ki Anne Königs, Rijk Zwaan nemesítési koordinátora, az IWGP tagja.

Rijk Zwaan ellenálló spenót fajtái

Rijk Zwaan nemesítési programjában számos olyan fajta található, amelyek rezisztensek a Pe:18, a Pe:19,  más hivatalosan bejegyzett, illetve néhány helyi jelentőségű törzzsel szemben is. A fajtáinkkal és azok peronoszpóra-ellenállóságával kapcsolatos legfrisseb információkért kérjük a termelőket, hogy keressék helyi Rijk Zwaan képviselőjüket!

Integrált védekezés 

Rijk Zwaan integrált védekezési módszert javasol a rezisztencia kapcsán. Ennek meghatározó része az ellenálló fajták termesztése, emellett a növényvédelem és  a termesztés-higiénia is segít az újabb spenót peronoszpóra rasszok kialakulásának megelőzésében. A megfelelő intézkedések, mint a fertőzött növény részek és egyéb növénymaradványok eltávolítása segítenek a fertőzés terjedésének megakadályozásában.

Az IWGP-ről

Az IWGP folyamatosan figyelemmel kíséri a kórokozó olyan új változatainak megjelenését, melyek fertőző képességükben eltérnek az ismert törzsektől. Az IWGP célja a világos és egyértelmű kommunikáció az ágazat magán- és vállalati szereplői között a feldolgozóipar, a termelők, kutatók és más érdekelt szereplők bevonásával, mindazokról a rezisztenciát áttörő törzsekről, amelyek több éven keresztül képesek fennmaradni, nagy területeken fordulnak elő és jelentős gazdasági károkat tudnak okozni.

További részleteket a cikkünk alján található letölthető pdf-re kattintva olvashat.

Együttműködés a szektor szereplői között

Az IWGP nemzetközi szinten működik, a hollandiai Plantum irányítása mellett. A testület a spenót nemesítő vetőmagcégek (BASF, Bayer, Bejo, DeSeed, Enza, Pop Vriend, Rijk Zwaan, Sakata, Syngenta, Takii, and Vilmorin) képviselőiből illetve a Naktuinbouw-ból áll, és az amerikai Arkansas Egyetem támogatja kutatási eredményeivel. A spenót kutatókat  világszerte  hívják , hogy csatlakozzanak az IWGP kezdeményezéséhez, az új peronoszpóra törzsek beazonosítására alkalmas teszt magkészlet alkalmazásával. Az azonosított kórokozó törzsek illetve az új változatok tesztelésére alkalmas magkészletek is elérhetőek a Naktuinbouw-nál Hollandiában.

Bővebben az alábbi angol nyelvű pdf-ben olvashat