02 júl 2019

Bl:36EU - Új saláta peronoszpóra törzset vettek hivatalos nyilvántartásba

A saláta peronoszpóra új patogén törzsét az elmúlt években azonosították; a Bl:36EU rasszt 2016-ban Németországban mutatták ki először és az utóbbi években számos európai országban felbukkant (Franciaország, Hollandia, Olaszország, Svájc, Skandinávia).

IBEB

A Nemzetközi Saláta Peronoszpóra Értékelő Szervezet (International Bremia Evaluation Board, IBEB) amarikai, holland és francia saláta nemesítő cégek valamint a kaliforniai Davis Egyetem, a holland veőmag minősítő szervezet (Naktuinbouw) és a francia vetőmag ellenőrző szervezet (GEVES)  közös szakmai kezdeményezése. Feladata a saláta peronoszpóra kórokozó új törzseinek azonosítása, melyek komoly fenyegetést jelentenek az európai és amerikai saláta termesztés számára, valamint az egységes kommunikáció elősegítése a termelőkkel a nyilvántartott törzsekkel kapcsolatban. Az azonosítást és nyilvántartásba vételt a regionális IBEB bizottságok végzik minden földrészen.

 

Integrált rezisztencia menedszment

Rijk Zwaan saláta szortimentjében számos fajta van, melyek ellenállók a Bl:36EU  törzssel, valamint számos egyéb rasszal illetve lokálisan előforduló változatokkal szemben.  A legfrissebb információkkal kapcsolatban kérjük keresse helyi Rijk Zwaan képviselőjét!

Egy új törzs bejelentése emlékeztetőül is szolgál arra, hogy Rijk Zwaan mint nemesítő cég arra törekszik, hogy a termelőknek olyan fajtákat tudjon ajánlani, amelyek miden regisztrált törzzsel és lokálisan előforduló rasszal szemben ellenállóak, ez azonban nem jelent minden esteben teljes biztonságot a kórokozóval szemben. 

Ezért Rijk Zwaan integrált megközelítést javasol partnereinek a kórokozó problémával kapcsolatban – ennek fontos részét képezi a rezisztens fajták termesztése, de a növényvédő szerek okszerű használata illetve a termesztés-higiéniai intézkedések is lényegesek a kórokozó terjedésének megakadályozására. A megfelelő higiéniai protokoll, például a fertőzött növényi részek illetve bármilyen egyéb növényi maradvány eltávolítása a területről nagymértékben gátolja a fertőzés tovább terjedését.

További információkkal kapcsolatban kérjük tanulmányozza az IBEB hivatalos közleményét.
(https://www.plantum.nl/)

IBEB hivatalos közleménye - letölthető PDF