18 nov 2020

A családi tulajdonú Rijk Zwaan cég továbbra is emelkedő pályán

A Rijk Zwaan zöldség vetőmag nemesítő cég a 2019-2020-as pénzügyi évben nettó 477millió euró forgalmat ért el, ami 8,5% növekedést jelent az előző évhez képest.

Rijk Zwaan bevételei szinte minden zöldségféle illetve terület esetében növekedtek. 9% körüli piaci részarányának köszönhetően egyike a világ 4 legnagyobb zöldség vetőmag cégének. A munkatársak száma szintén tovább emelkedett; Rijk Zwaan 3500 embernek ad munkát, közülük 1450 munkatársunk dolgozik Hollandiában.

Zöldség vetőmagok a világ élelmiszer-ellátásában

A zöldségfélék és vetőmagjaik az élelmiszer-ellátási lánc meghatározó részei, az egészséges és változatos étrend alapját képezik. „A 2019-2020-as gazdasági év utolsó negyedévét döntően befolyásolta a Covid-19 járvány terjedése. Nemzetközi szempontból ez számos logisztikai kihívást állított elénk. A kormányok gyorsan felismerték, hogy a zöldség vetőmagok fontosak az élelmiszer-ellátás szempontjából. Ennek a ’zöld sáv’ megközelítésnek köszönhetően a határok nyitva maradtak a vetőmag-forgalmazás számára, így cégünk működőképes maradt, jóllehet néha bizonyos változtatásokra szükség volt ahhoz, hogy a vetőmagjainkat továbbra is el tudjuk juttatni partnereinkhez világszerte” – hívta fel a figyelmet Ben Tax, Rijk Zwaan Igazgatótanácsának tagja.

„Személyre szabott” fajták

2019-2020-ban Rijk Zwaan 130millió eurót fordított kutatás-fejlesztésre, ez az éves forgalom 27,5%-a. Több mint 1500 zöldség fajtánk közül minden éghajlati körülményhez, termesztési módszerhez vagy fogyasztói igényhez tudunk megfelelő fajtát ajánlani partnereinknek. A piac elvárásait és igényeit nemesítési programokká átfordítva, laboratóriumainkban biotechnológiai, növényegészségügyi és magminőséggel kapcsolatos kutatásokat folytatunk, új tulajdonságok genetikai hátterét tanulmányozzuk, hogy csúcsminőségű vetőmagot tudjuk előállítani. Az elmúlt évben Rijk Zwaan többek között fuzárium rezisztens kígyóuborka fajtákat valamint serteszőr nélküli padlizsán újdonságokat vezetett be a piacra, amely jobban regenerálódik a rovar kártételt követően. Cégünk a változó fogyasztói igényekre is gyorsan reagált, speciálisan friss csomagolt élelmiszerekben felhasználható illetve biotermesztésben alkalmazható fajták bevezetésével.

Beruházások

Az elkészült termelési, kutatási és irodaépület beruházások növekvő száma szintén a cég „életerejét” igazolják. Rijk Zwaan China új irodája, mely egyben kutatási és bemutató központ is, 2020 májusában nyílt meg, továbbá Chilében és Lengyelországban is új beruházások készültek el 2019-2020-ban. Várhatóan idén befejeződnek az építési munkálatok Rijk Zwaan új paradicsom-paprika-padlizsán nemesítési központjában De Lierben, ez a cég valaha volt legnagyobb építési beruházása !

Erős és stabil családi tulajdonú vállalat

Rijk Zwaan központi irodája DeLierben, kutatás-fejlesztési központja pedig Fijnaartban található Hollandiában, világszerte pedig több mint 30 leányvállalata működik, de a cég hollandiai gyökerei egészen 1924-ig nyúlnak vissza. 1989 óta a független vállalat tulajdonosa 90%-ban három család, a fennmaradó 10% pedig a cég dolgozóinak tulajdonában van certifikátok formájában. Rijk Zwaan széles körben elismert a munkavállalóival szembeni lojalitásáról. „ Munkatársaink elégedettsége első számú prioritásunk, ezért kínálunk mind a 3500 kollégánknak élvezetes munkalehetőséget és jó jövedelmi csomagot, határozatlan idejű szerződéssel, kellemes munkahelyi környezetben” – teszi hozzá Ben Tax.

Előre tekintünk

„Az új pénzügyi év tekintetében bizakodók vagyunk. A különféle eladási csatornák különbözően reagálnak a Covid-19 járvány helyzetre, minendesetre minél tovább tartanak az utazási korlátozások, annál nagyobb kihívást jelent ez mindannyiunknak. Ez nehézség, de semmi olyan, amit ne tudnánk kezelni” – jelentette ki Ben Tax elszántan. „A helyzet lehetőségeket is hordoz magában: teljes mellszélességgel támogatjuk a növekvő társadalmi figyelmet arra, hogy az egészséges élelmiszerek mindenki számára elérhetők legyenek. Zöldség nemesítő vállalatként eltökéltek vagyunk abban, hogy megteremtsük az egészséges és vonzó zöldségfélék alapjait.”

 

Következő generációs termesztés: Ez a légkondicionált "növénygyár" Japánban egész évben salátát termel:

Következő generációs termesztés: Ez a légkondicionált

Rijk Zwaan kutatási és fejlesztési létesítménye Fijnaartban (Hollandia):