01 jan 2018

Rijk Zwaan bemutatja rukola fajtaújdonságait

A babyleaf piac fontos szereplőjeként Rijk Zwaan régóta szerette volna a rukolát is széleskörű szortimentjéhez adni – és ez immár valósággá vált!
2018-ban a cég bevezeti a piacra új innovatív rukola fajtáit Rocketeeerz márkanéven. Az első 3 fajtát – melyek jól megkülönböztethetőek más fajtáktól megjelenésük, betegség-ellenállóságuk és termésbiztonságuk révén – 2018. február 12-17 között mutatjuk be szabadföldi bemutatónkon a spanyolországi Cartagenában.

A vevők részéről nagyon nagy igény van ilyen fajtákra, mondta Mark Charleswoth, Rijk Zwaan termékfelelőse:” A rukola piaca folyamatosan nő , mivel a termék remekül illeszkedik napjaink  friss konyhakész zöldség fogyasztási trendjéhez. Emellett a fogyasztók nagyon kedvelik pikáns, diós ízét. Viszont annak ellenére, hogy a piac nő, az új fajták megjelenése várat magára.”  Az utóbbi években elsősorban olasz memesítők fajtái voltak forgalomban - maga a rukola is onnan származik. Számukra az innováció nem volt elsődleges – most viszont Rijk Zwaan váloztatni akar ezen a Rocketeeerz bevezetésével.

 

Vad és termesztett típusok

Valamennyi Rocketeerz fajtánkat jó csírázási erély, széles körű lisztharmat rezisztencia, hosszabb eltarthatóság és ugyancsak hosszabb termesztési szezon jellemzi. Arra törekszünk, hogy a termelőknek világszerte változatos és megbízható szortimentet ajánljunk. Frank Roelofs, a rukola termékmenedzsere: „ Mind  a vad, mind a termesztett típusban nemesítünk új fajtákat. Ezek különböző botanikai eredetűek: A vad típusok a Diplotaxis nemzetséghez tartoznak, ezek levele mélyen tagolt és kifejezettebb a borsos íz. Európában ez a legelterjedtebb típus. A termesztett rukola pedig az Eruca nemzetséghez tartozik. Levelei kerekebbek és íze enyhébb. Ez a jellemző típus Dél-Amerikában. Rijk Zwaan mindkét típusban nemesít, új értéket teremtve ezáltal a piacon.”

 

Három új fajta a szortimentben

Az első 3 új fajta 2018-ban lesz elérhető, kezdve a Sinope RZ és a Themisto RZ fajtákkal.     „ Ezek vad típusú rukola fajták mélyen tagolt levelekkel, finom ízzel és széles körű rezisztenciával. A termelők igényeinek megfelelően enyhébb éghajlati körülmények között télen fóliában is hajtathatóak” – teszi hozzá Mark Charlesworth. „ Őket követi majd a Sparkle RZ, amely – ahogy a neve is mutatja, káprázatosan jó ízű innovatív újdonság.” Frank Roelofs: „ Ez a termesztett típusba tartozó fajta, melynek íze a rukoláé, a levél alakja viszont spenót levélre emlékeztet. Vagyis világosan elkülöníthető a többi rukola fajtától.” Mindhárom  fajta bevezetését széle körű termesztési és feldolgozási kísérletek előzték meg.

 

Különleges

A szortiment nem sokáig fog csak 3 fajtából állni. Frank Roelofs és Mark Charlesworth is megerősítette, hogy partnereink újabb különleges fajták bevezetésére számíthatnak a Rocketeerz márkanév alatt a következő években. A Rocketeerz név cégünk elkötelezettségét fejezi ki az újítások iránt, a fajtanevek is a világűrre emlékeztetnek majd, mint ahogy a Sprakle RZ is. E nemesítési programunkkal is a „csillagos eget céloztunk meg”.