02 jún 2021

Rijk Zwaan saláta fajtái ellenállóak az új peronoszpóra törzzsel szemben

A peronoszpóra súlyos probléma a saláta termesztésben. A gomba mind hajtatásban, mind szabadföldön károsítja a saláta leveleit, komoly terméskiesést okozva ezzel. Az elmúlt évben a Nemzetközi Saláta Peronoszpóra Értékelő Szervezet Európai Bizottsága (IBEB-EU) a kórokozó széles körben előforduló új variánsát azonosította, 2021. június 1-től hivatalosan is regisztrálta, mint Bl:37EU törzset. Rijk Zwaan saláta fajtáinak túlnyomó többsége rezisztens az új rasszal szemben is.

Hivatalosan azonosították az új peronoszpóra törzset

2021. június 1-én a Nemzetközi Saláta Peronoszpóra Értékelő Szervezet Európai Bizottsága (IBEB-EU) hivatalosan bejelentette a 37-es törzs nyilvántartásba vételét. A saláta-peronoszpóra (Bremia lactucae) e változatát több helyen megtalálták Franciaországban, a közelmúltban azonosították Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban is. Az IBEB-EU a rassz további terjedésére számít idén a nyári-őszi időszakban és nehéz előre jelezni, mely területek lesznek még érintettek.

Rezisztenciák a Rijk Zwaan salátákban

A saláta-peronoszpórával szembeni rezisztencia-nemesítés kiemelt jelentőséggel bír Rijk Zwaan nemesítési programján belül. „A peronoszpóra genetikailag állandóan változik és világszerte sok variánsát ismerjük a kórokozónak. Nemesítési programunkban folyamatosan dolgozunk fajtáink fejlesztésén, beleértve a peronoszpórával szembeni ellenállóságot is. Jelenlegi fajtaszortimentünk nagy része rezisztens az új Bl:37EU rasszal szemben” – teszi hozzá Johan Schut, Rijk Zwaan Saláta Nemesítési Vezetője. „Rijk Zwaan termékfelelősei örömmel adnak tájékoztatást a cég fajtaválasztékáról és a rezisztenciákról is.”

Fenntartható megoldások

Rijk Zwaan élen jár a kórokozókkal szembeni integrált védekezés alkalmazásában, hogy ezáltal is csökkenthessük a felhasznált kémiai növényvédő szerek mennyiségét. Ebben a rezisztens fajták  kiemelt jelentőséggel bírnak, de az okszerű növényvédelem és a termesztés-higiénia is éppúgy fontos tényezők az újabb peronoszpóra törzsek kialakulásának megakadályozása szempontjából. Megfelelő higiéniai protokoll, a fertőzött növényi részek illetve bármely egyéb növénymaradvány eltávolítása a területről jelentősen képesek gátolni a saláta peronoszpóra terjedését.

International Bremia Evaluation Board

A Nemzetközi Saláta Peronoszpóra Értékelő Szervezet (International Bremia Evaluation Board, IBEB) amerikai, holland és francia saláta nemesítő cégek valamint a kaliforniai Davis Egyetem, a holland veőmag minősítő szervezet (Naktuinbouw) és a francia vetőmag ellenőrző szervezet (GEVES)  közös szakmai kezdeményezése. Feladata a saláta peronoszpóra kórokozó új törzseinek azonosítása, melyek komoly fenyegetést jelentenek az európai és amerikai saláta termesztés számára, valamint az egységes kommunikáció elősegítése a termelőkkel a nyilvántartott törzsekkel kapcsolatban. Az azonosítást és nyilvántartásba vételt a regionális IBEB bizottságok végzik minden földrészen.

Az IBEB hivatalos közleményét itt olvashatja: IBEB – International Seed Federation (worldseed.org)