09 szept 2016

Széleskörű szerződést kötött Rijk Zwaan és Syngenta a zöldségfélék tulajdonságait érintő licencekről

Syngenta, mint a világ egyik vezető mezőgazdasági cége és Rijk Zwaan, nemzetközi zöldség-nemesítő vállalat bejelentik, hogy a mai nappal széleskörű szerződést kötöttek a zöldségfélék tulajdonságaival kapcsolatos licenceik egymás rendelkezésére bocsájtásáról.

Cross-licensing agreement

Ez az egyezmény mindkét nemesítő cég számára lehetővé teszi innovatív képességeinek erősítését, továbbá előnyös a termelők és a fogyasztók számára is, mivel elősegíti új, javított fajták gyorsabb bevezetését a jövőben. Az egyezmény keretében a felek lehetővé teszik egymás számára szabadalmi védelem alatt álló biológiai anyagaiknak nemesítési és kereskedelmi célú felhasználását a zöldségféléknél. Az egyezmény ezáltal nagyobb lehetőséget biztosít mindkét cégnek új és jobb zöldségfajták nemesítésre egymás innovációinak felhasználása által. A szerződés egyúttal mentesíti a feleket a nemesítői jogok által védett szabadalmak felhasználásából eredő kötelezettségeik alól.
 

A szerződés aláírása annak a párbeszédnek a közvetlen eredménye, mely az ILP Nemzetközi Licensz Szervezet (International Licensing Platform, ILP) Zöldség Szekciójának létrehozásához vezetett, melynek mindkét cég alapító tagja. Az ILP a zöldségnemesítéssel kapcsolatos fejlesztéseket széles körűen hozzáférhetővé teszi nyitott megközelítése által, ami lehetővé teszi tagjainak a növények természetes tulajdonságaira vonatkozó szabadalmaikhoz történő hozzáférést méltányos keretek között. Az ILP-nek jelenleg 12 tagja van és nyitott további vetőmag cégek illetve kutató intézetek csatlakozása felé.
 

David Morgan, a Syngenta Zöldség Üzletágának vezetője : „A nemesítési anyagokhoz és az új tulajdonságokhoz való hozzáférés az egyik fő prioritásunk. Ez teremti meg az alapját annak, hogy új, innovatív fajtákat hozzunk létre, melyek mind a termelők, mind a fogyasztók részére nagy előnyt jelentenek. A Rijk Zwaan-nal tető alá hozott megállapodás két fejlesztési irány összekapcsolódását jelenti és az új zöldségfajták gyorsabb piacra jutását fogja eredményezni. A Syngenta úgy gondolja, hogy ezek a tulajdonságok és technológiák a nemesítők rendelkezésre kell, hogy álljanak világszerte. Ennek szellemében a cég létrehozta saját e-licenc felületét. Ez lehetővé teszi a növénynemesítőknek, cégeknek és kutatóintézeteknek, hogy a zöldség nemesítésben létrehozott Syngenta szabadalommal rendelkező tulajdonságokat munkájuk során felhasználják, így hozva létre különféle új fajtákat, melyeket a termelők igényelnek és fogyasztók kedvelnek."
 

Ben Tax, Rijk Zwaan igazgatója hozzátette: „Ez a megállapodás lehetővé teszi egymás  fajtáinak felhasználását nemesítési célra akkor is, ha az szabadalmi védelem alatt áll, ezáltal piacra kerülhetnek a legújabb fajták. Ez egy olyan win-win egyezség, ami a termelőknek és a fogyasztóknak is előnyös. A nyílt innováció elengedhetetlenül szükséges a világ élelmiszer-ellátásához.”