Hidrokultúrás termesztés

Hidrokultúrás termesztés

Rijk Zwaan hosszú évek óta dolgozik olyan fajták nemesítésén, amelyek alkalmasak a vízkultúrán történő termesztésre. Ez idő alatt számos levélzöldség-fajtát hoztunk létre, melyek speciálisan a hidrokultúrás termesztésben használhatóak.

A hidrokultúrás termesztés világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend, Skandináviában, a Benelux térségben, Délkelet-Ázsiában, Oroszországban, Brazíliában, Japánban és Ausztráliában már általánosnak számít. A hidropóniás termesztés során a növények a talaj helyett mesterséges közegben növekednek és tápanyaggal dúsított víz táplálja őket.

Fajták a hidrokultúrás termesztéshez

A vízkultúrás termesztésre alkalmas fajták nemesítésekor Rijk Zwaan olyan tulajdonságokat tart szem előtt, mint a gyors és kompakt növekedés, az érzékeny levélszélek hiánya, intenzív szín a piros levelű fajtáknál, egészséges és egyöntetű növényállomány, könnyű feldolgozhatóság és csomagolhatóság. A saláta-peronoszpóra nem olyan súlyos probléma a hidrokultúrában, viszont a levéltetvek gondot jelenthetnek, ezért a legtöbb fajta rezisztens velük szemben (Nr).

Különösen tiszta, friss és stabil

A magas színvonalú, vízkultúrás termesztő rendszerek lehetővé teszik a növényvédő szerek nélküli salátatermelést. Ezáltal lehetővé tesszük a termelők számára, hogy tiszta termékeik eljussanak a kereskedőkhöz, konyhakész zöldség előállítókhoz és feldolgozókhoz. A levelek mentesek a homoktól, talajrészecskéktől és egyéb szennyeződésektől, ezért nincs szükség alapos mosásra ezek eltávolításához.

Mivel a gyökér a tápközegben marad, a termék élő salátaként értékesíthető, és tovább friss marad. A LED világítás lehetővé teszi a termelők számára a növények optimális növekedéséhez szükséges fényviszonyok precíz kialakítását. A saláták akár több emeleten is termeszthetők egymás felett, növelve ezáltal a termelés hatékonyságát. Továbbá a termésmennyiség szinte állandó, mivel a szedést sokkal kevésbé befolyásolja a természetes éghajlat. Ennek eredményeként a termesztés kedvezőtlen talajadottságú országokban is eredményesen folytatható.

Bővebb leírások a hidrokultúrás termesztésről