Lt Defense

Az Lt Defense védelmet kínál a lisztharmattal szemben

Rijk Zwaan Lt Defense fajtái védelmet nyújtanak a lisztharmat (Leveillula taurica, Lt) fertőzéssel szemben az édes és hegyes erős paprika termesztésben. Ez a betegség súlyos problémát okozhat a termelőknek. A rezisztencia nehezíti a lisztharmat fertőzés kialakulását és terjedését. Az ilyen rezisztenciával rendelkező fajták hatékony megoldást jelentenek a termelők számára. Lt Defense Rijk Zwaan Defense termékcímke sorozatának tagja.

Érdeklik az Lt Defense fajták?

Please contact:
Heleen van Rijn-Wassenaar

Miért választják a termelők az Lt Defense fajtákat?

A Leveillula taurica kórokozót a fertőzés korai szakaszában nehéz kimutatni, ezért tud észrevétlenül nagyon könnyen terjedni az édes és hegyes erős paprika állományokban. A Lt Defense fajtákat választó kertészek csökkenteni tudják növényvédő szer felhasználásukat. Az ilyen növényállományok egészségesebbek és többet is teremnek. A szermaradványok mennyisége is kisebb a terméseken, ami fontos a kereskedők számára. Továbbá, a kisebb kén felhasználás kíméli a fólia anyagát is. Így a termelők nagyobb biztonságban vannak a termesztési ciklus során.

Az Lt Defense előnyei

 • Egészségesebb növényállomány
 • Magasabb termésátlag
 • Kisebb mértékű növényvédőszer felhasználás
 • Kevesebb szermaradvány
 • A kénfelhasználás csökkentése miatt kevésbé károsítja a fóliát

Lt Defense édes és hegyes erős paprika fajták

Rijk Zwaan egyre szélesebb választékban kínál Lt rezisztenciával rendelkező paprika fajtákat. Ezeket a fajtákat a Lt címke jelöli. Lt Defense fajtáink az alábbi édes és erős paprika szegmensekben állnak rendelkezésre:

 • Blocky
 • TV paprika
 • Dolma
 • Sivri
 • Kápia
 • ’Med’ típusú erős paprika

Lisztharmat az érzékeny paprika fajtákban

A  Leveillula taurica (Lt) csak élő növényi szövetben képes növekedni. A spórák a levelek fonákán fejlődnek és a levegőben terjednek mind hajtatásban, mind szabadföldön. Amikor másik levélre hullanak, ott csírázni kezdenek. A Lt fertőzést rendkívül nehéz kimutatni a korai szakaszban, ezért tud észrevétlenül és gyorsan terjedni.

Először kis világos zöld foltok jelennek meg a levél felszínén. Ezek fokozatosan növekednek és besárgulnak. Végül a növény szövete megbarnul és elhal. A gombafonalak a levél belsejében fejlődnek és a spórák a levélfonákon jelennek meg.

A kísérletek világos különbséget mutatnak

Az Lt Defense paprika fajták kevésbé érzékenyek a lisztharmattal szemben, mint a standard fajták. A Lt Defense fajtákban a kísérletek alapján lassabban fejlődik a kórokozó. Ez nem csak a kártétel kialakulását késlelteti, hanem a termelő számára is több idő marad a beavatkozásra. A rezisztens fajtákban a termés mennyisége és minősége is stabil marad.

A terjedés kockázatának csökkentése

Nagyon fontos, hogy minden termesztési ciklus tökéletes higiéniai körülmények közt induljon, minden korábbi növénymaradványt meg kell semmisíteni. Mivel a spórák kb. egy hétig képesek életben maradni, ajánlatos a termesztő berendezéseket két hétig üresen hagyni.