Pb Defense

A ’Pb Defense’ megvédi a karfiolt a gyökérgolyvától (Plasmodiophora brassicae).

Rijk Zwaan’s Pb Defense karfiolfajtái természetes ellenálló képességgel rendelkeznek a gyökérgolyva fertőzéssel szemben. Ez a növénybetegség világszerte komoly problémát okoz a karfioltermesztőknek. Az ellenállóképesség hatékonyan megakadályozza a gyökérgolyva kialakulását és elterjedését anélkül, hogy az termés- vagy minőségromlást okozna. A ’Pb Defense’ része a Rijk Zwaan Defense termékvonalának.

Érdeklik a Pb Defense fajták?

Please contact:
Joost van Veen

Miért választják a termelők a Pb Defenset?

Világszerte szinte minden kontinensen növekszik a karfiol gyökérgolyva jelentősége, régiónként eltérő mértékben. Azok a termelők, akik Pb-Defense karfiolfajtákat választanak, csökkenthetik a növényvédőszerek használatát. Mivel a növénykultúra egészségesebb és magasabb hozamra képes, a 'Pb Defense’ megjelöléssel ellátott karfiollal a termelők nyugodt termesztési ciklusra számíthatnak.

A Pb Defense előnyei

  • Egészségesebb termés
  • Magasabb hozam
  • Egyöntetű betakarítás
  • Kiszámítható termesztési ciklusok

Pb Defense karfiolfajták

A Rijk Zwaan egyre több Pb Denfense karfiolfajtát kínál. Ezeket a fajtákat jelzi maga a Pb Defense címke valamint a nevük, amely mindig „P” betűvel kezdődik (például Paxton RZ). Valamennyi Pb Defense karfiolfajta a rövid tenyészidőt az egyöntetű betakaríthatósággal ötvözi, valamint integrált rezisztenciával rendelkezik az ismert Pb:0, Pb:1 és Pb:3 gyökérgolyva rasszokkal szemben.

Gyökérgolyva az érzékeny karfiolfajtáknál

A karfiolnál a gyökérgolyva jelei általában a növény öregedésével jelennek meg. A tünetek közé tartozik a hervadás, a sárgás szín, a jellgzetes duzzanatok kialakulása, amelyek csökkentik a gyökerek víz- és tápanyagfelvételét. Ahogy ezek a gombák vagy orsók a gyökereken tovább nőnek, úgy akadályozzák a növény fejlődését.

A gyökérgolyva magas hőmérsékleten és nedves körülmények között terjed. Rendkívül nehéz ellene védekezni és jelentős károkat okozhat a karfioltermesztésben, mivel a fertőzött növények többsége végül elpusztul.

A terjedés kockázatának minimalizálása

Bár Rijk Zwaan Pb Defense fajtái ellenállnak a gyökérgolyvának, nincs garancia a 100%-os védelemre. Ezért továbbra is elengedhetetlen a kiegyensúlyozott vetésforgó, a semleges PH-szintre való törekvés, a jó légmozgás és vízáramlás fenntartása a talajban és a keresztesvirágú gyomok irtása.