Renalda története

"Paprikák a kisgazdaságok számára"

Renalda Bertrand Mlay hosszú ideig banki alkalmazottként dolgozott. 23 év után elhatározta, hogy megvalósítja fialatkori elképzelését és mezőgazdasági vállalkozásba kezd. Szerény kezdetként két 300 m2-es fóliasátrat épített a szülei kertjében, a tanzániai Moshiban.

Megfelelő alapanyag

Pénzügyi képzettségének hála, Renalda felismerte, hogy a kezdetektől fogva komolyan kell vennie a vállalkozását és megfelelő kiindulási anyagot kell választania. Ezért a Rijk Zwaantól vásárolt piros és sárga blocky paprika palántát.

Ötletek a kezdéshez

A palántázás jól sikerült, egyetlen növény sem pusztult ki. A termesztés során azonban elkövetett néhány, a kezdőkre jellemző  hibát. A növényeket túl sok tápanyaggal és öntözővízzel látta el, így alig hoztak virágot illetve termést. Rijk Zwaan szaktanácsadói a helyszínen segítettek metszési és növényellátási tippekkel és javasolták a tápanyag ellátási rendszer megváltoztatását.

Nyárra az első szedés megtörtént és a palánta költség már megtérült az első 150 kg paprika eladásával. Ezenkívül jelentős haszon is keletkezett, ami további fejlesztéseket is lehetővé tesz. Renalda elégedett az eredménnyel, ami másokat is inspirálni tud – nem csak a környéken élő rokonait és ismerőseit, hanem sok más lehetséges kistermelőt is.


Renalda kistermelői vállalkozása sikeresen indult Tanzániában, és sok lehetőséget lát a jövőre nézve. A Rijk Zwaan osztozik ebben a jövőképben. Renaldával együtt dolgozunk az egészségesebb jövőért.