RZNL220302_010_24-HT021 RZ

News - 30-04-2024

Nyílt nap a felgyői kísérleti kertben: hajtatóuborka- és salátatermesztési bemutató

Felgyő -A Rijk Zwaan kísérleti kertjében fogadtuk az érdeklődőket a közelmúltban megrendezett, uborka- és salátakísérlet nyílt napon. Termesztők, kereskedők és kertészeti szakemberek találkoztak a helyszínen, hogy első kézből tapasztalják meg a növénynemesítés eredményeit és a különböző termesztési gyakorlatok hatásait.

Fajtakísérletek: rezisztencia a középpontban

Délelőtt, a hajtatóuborka-bemutatón elhangzott előadásokból az érdeklődők megismerhették a Rijk Zwaan nemesítési programját és kitekintést nyerhettek az európai uborkatermesztés helyzetére. A legfontosabb piaci trendek bemutatása mellett részletesen ismertettük a mért kísérleti eredményeinket is. A felgyői uborka demoházban bemutatásra kerültek a téli-tavaszi illetve a nyári időszak fajtái egyaránt. A termesztésben már bizonyított fajták mellett számos új fajtajelöltel ismerkedhettek meg a látogatók. A látogatók világos és átfogó képet kaphattak a különböző rezisztenciacsomagok és a magasfokú higiéniai protokoll fontosságáról. Kiemelt figyelmet kaptak a stressztűrőképességükkel kitűnő BlueLeaf védjeggyel rendelkező uborka hibridek is, illetve a termesztés biztonságához nagyban hozzájáruló CGMMV virusra ellenálló fajták. Azon kertészek is találtak megoldást problémájukra, akik fuzáriumos hervadással küzdenek. Természetesen szó esett a lisztharmatellenálló fajták fontosságáról is.

A délelőtti program a kísérleti állomány megtekintése után közös ebéddel zárult.
Ebéd után a saláta termesztéstechnológiai kísérletben tartottunk bejárást, ahol bemutattuk a Rijk Zwaan kínálatában elérhető fajtákat kétféle térállásban ültetve.

Nézze meg képgalériánkat a hajtatóuborka bemutatóról!

Legfontosabb eredmények

Adatgyűjtés: A két ismétlésben beállított fajtakísérletben feljegyeztük az egyes fajták-fajtajelöltek termés mennyiségét, tömegét. Az értékek alapján úgy látjuk, hogy kimagasló termésmennyiséget és minőséget sikerült a szezon eddig eltelt szakaszában elérnünk. A bemutatásra került eredményekből látható volt az egyes fajták korai terméshányada közötti különbsége, illetve az, hogy a fényszegény korai időszak, majd a tavaszi forróság és magas besugárzás mellet hogyan vizsgáztak a fajták a főszáron. Természetesen az érdeklődők számára rendelkezésre bocsátjuk a május közepéig tartó méréseink végeredményét is.

Uborka kiemelt eredmények: Téli fajtáink mindegyike nagy termésmennyiséget biztosít ebben az időszakban. Szakmai újdonság, hogy közöttük immáron több magas lisztharmat rezisztenciájú hibrid is megtalálható. Bemutatásra került a Forami RZ mellett új fuzárium rezisztens – ForDefense – RZ 24-PT614 számú fajtánk is. Emellett itt számolhattunk be róla, hogy Bluesummer RZ fajtánk hivatalosan is IR:CABYV rezisztenciával rendelkezik, ezzel egy újabb veszélyes vírussal szembeni védekezés válik lényegesen könnyebbé. Nyári fajtáink közül az előzőek mellett meglátásunk szerint nagy figyelmet érdemel a jövőben a Bonsagan RZ és több ígéretes fajtajelölt is. Standard uborka hibridjeink, mint a Verdon RZ, Bluewin RZ, Bluesbrother RZ is kiválóan szerepel a kísérletben és a termelőknél is.

Saláta térállás kísérlet eredményei alapján a következőket állapítottuk meg: A növekedés intenzitására a térállás is kedvező hatással van. Ha valaki a koraiságot szeretné növelni, akkor a megfelelő fajta kiválasztása mellett a megfelelő térállással is képes a szedés idejét befolyásolni.

Új salátafajta a kínálatban: Bemutattuk ígéretes új fajtánkat, a Myles RZ-t, mely a tervek szerint az őszi hajtatási szezonban már elérhető lesz. A fajta sótűrése és mérete, színe a sikeres Edwige RZ fajtához hasonló. Szedési ablaka kimondottan jó, és ez a fajta az első a hajtató saláta szortimentben amely fuzárium rezisztenciával rendelkezik.

A terméseredményeken túl

Rezisztens fajtáink sikere túlmutat a betakarításon. A termesztési körülményeknek leginkább megfelelő, ellenálló fajták használata növelheti a versenyképességet.
Csökkenthetik a növényvédőszer-függőséget: A rezisztens fajták használatával a növények alacsonyabb vegyszer felhasználással termeszthetők, ezzel nem csak a termelési költség csökkenthető, hanem egyúttal alacsonyabb környezetterhelést is jelent.
Ellenállnak a klímaváltozás okozta stressznek: A folyamatos nemesítés, a változatos fajták kínálata biztosítja a változó éghajlati viszonyokkal szembeni alkalmazkodóképességet.
Tervezhetőbb, kiegyenlítettebb, hosszabb szedési szezont biztosítanak: A legújabb kórokozókkal szemben is ellenálló a fajták lehetővé teszik a kiszámíthatóan egyenletes teljesítményt a termesztési szezon végéig.

A jó hangulatú szakmai nap végére értünk, a résztvevők számos újonnan szerzett ismeretekkel gazdagodtak. távoztak, Bízunk benne, hazatérve az újonnan szerzett információkat mindenki kamatoztatni fogja és kiszámíthatóbb valamint hatékonabb lesz a gazdálkodás. Következő bemutatónkat a hajtatott paprikatermesztésben érdekelt kertészek számára szervezzük, tervezett időpontja május vége.

Kövessék Facebook oldalunkat naprakész hírekért és további érdekességekért a zöldségtermesztés témájában!