TEST | Hero | VI24 | Seeds

Marketing nyilatkozatok

 • Rijk Zwaan zöldségfélék nemesítését, vetőmagjainak szaporítását és értékesítését végzi árutermelő kertészek részére világszerte. Rijk Zwaan szüntelenül azon dolgozik, hogy ügyfelei elvárásait teljesítse.
 • Rijk Zwaan alapvetően megfelel - legalább - a szabványos vetőmagok marketingjére és értékesítésére vonatkozó törvényi követelményeknek.
 • Rijk Zwaan felelős a vetőmagjai minőségéért, és folyamatosan ellenőrzi azok minőségét kiterjedt vizsgálati programjai keretében mind a termőhelyeken, mind a laboratóriumokban. A minőségellenőrzési program auditálását a hivatalos Holland Kertészeti Ellenőrző Szolgálat, a Naktuinbouw végzi.
 • A csúcsminőségű vetőmagok előállítása és a színvonalas kiszolgálás érdekében, a Rijk Zwaan minőségirányítási rendszer alkalmazásával ellenőrzi és javítja minden tevékenység és folyamat minőségét, a nemesítéstől kezdve az értékesítésig. A rendszer, témái és szerkezete tekintetében, összevethető egyéb, nemzetközileg jól ismert, a területen alkalmazott minőségirányítási rendszerekkel, belső ellenőrzése pedig rendszeres.

Ezen felül Rijk Zwaan akkreditálása az alábbi szabványokon alapul:

 • GSPP (gazdálkodási gyakorlat jó magokért és palántákért): e szabvány célja, hogy megóvja a paradicsom és a paradicsom alanyok magjait és a növényeket a Clavibacter michiganensis subsp. Michiganensis (Cmm) baktérium okozta megbetegedéstől. A vetőmagok csomagolásán szerepel, ha a magok előállítása ezen GSPP feltételek mellett történt.
 • NAL (Naktuinbouw Akkreditált Labor): Rijk Zwaan akkreditálását a Naktuinbouw végezte annak érdekében, hogy speciális teszteket is elvégezhessenek, mint például a csírázóképesség-vizsgálatot, a fizikai vetőmag-tisztasági vizsgálatot, és a (vetőmaggal terjedő) betegségek speciális vizsgálatait.
 • Rijk Zwaan akkreditálását a legkülönbözőbb ellenőrző szervek végezték, hogy bio úton előállított vetőmagokat szaporíthasson és értékesíthessen az egyes országok bio termékeinek minőségét igazoló címkéjével ellátva.

A fent említett összes minőségbiztosítási rendszert rendszeres auditálásnak vetjük alá. Valamennyi vetőmag tétel, az eredeti csomagoláson feltüntetett fajtanév és tételazonosító (Lot és Batch) számok alapján nyomon követhető a teljes folyamatban, az előállítástól az értékesítésig. Ez a nyomon követhetőség nagyon hatásos egyes jogosulatlan harmadik felek általi szaporítások és értékesítésük ellen, sőt felhasználható számos minőségbiztosítási rendszerben mint pl. GlobalGap

 • A vetőmagok és a növények minőségének valamint egészséges állapotának megőrzése és fenntartása a friss termék kereskedelmi lánc résztvevőinek közös erőfeszítésein alapul. Minden résztvevő egyénileg dönt a vetőmag tárolásának, a termesztés körülményeinek illetve a  művelés módjának megválasztásáról, illetve gondoskodik a lehetséges kockázatok csökkentéséről saját belátása és felelőssége alapján.
 • Rijk Zwaan jelenlegi termékkínálatában szereplő minden növényfajta előállításánál mellőzzük a genetikai módosítási eljárások használatát, ami géntechnológiával módosított szervezeteket (GMO) eredményezne, és amire az Európai Parlament és a Tanács 2001/18/EK Irányelve vonatkozik (2001. március 12.) a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO) környezetbe történő szándékos kibocsátásáról. A fenti Irányelv Rijk Zwaan mindazon növényfajtáira is vonatkozik, amelyeket a 2023-es év során forgalomba hoztak vagy hoznak.
 • Rijk Zwaan megítélése szerint nagyon alacsony annak a veszélye, hogy a növényfajtái szaporítóanyagában bármilyen GMO jelen legyen. Rijk Zwaan növényfajtái szaporítóanyagának előállításakor a lehető legnagyobb gondossággal járunk el, amelyet a növényfajták forgalmazásához kapcsolódó, jelenleg hatályos jogi követelményekre alapozunk. Mindezen túl az említett szaporítóanyag előállításakor alkalmazott módszerek olyan folyamatokat is magukban foglalnak, amelyek kizárják a géntechnológiával módosított szervezetek megjelenését.
 • Rijk Zwaan kutatómunkája jórészét rezisztenciákra összpontosítja. A Rijk Zwaan által alkalmazott rezisztencia-kódolás alapjául a Nemzetközi Vetőmag Szövetség (ISF) által kidolgozott rezisztencia-kódolási irányelvek szolgálnak. Általánosságban fontos hangsúlyoznunk, hogy a kártevők vagy kórokozók tulajdonságai időben és térben változhatnak, azokat környezeti hatások befolyásolják, és megjelenhetnek olyan új kártevő biotípusok vagy kórokozó fajok, amelyek képesek ezt az ellenálló-képességet legyőzni. Rijk Zwaan rezisztencia-kódjai és Rijk Zwaan nyilatkozata a rezisztenciáról elérhető a honlapon: www.rijkzwaan.com.
 • A vetőmag kezelését a Rijk Zwaan kizárólag abban az esetben alkalmazza, ha azt a leghatékonyabb módszernek ítéli egy esetleges betegség és/vagy kártevő ellen, illetve a permetezés csökkentésének érdekében; és Rijk Zwaan ebben az esetben is a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően jár el.
 • További információ a Rijk Zwaanról és vetőmagjairól megtalálható katalógusainkban, árlistáinkon, szórólapjainkon és a weboldalunkon: www.rijkzwaan.com

2023. január

Az eredeti, angol nyelvű változat az irányadó: www.rijkzwaan.com.